onsdag den 28. december 2016

Udstillingsteknik for alle !

Når man som jeg er en del af Facebook miljøet med en stor gruppe venner - så er det fantastisk at følge personer jeg egentlig ikke kender så godt - men som viser mig et talent som jeg bliver nysgerrig på at følge.

Egentlig har jeg lagt udstillings miljøet bag mig for efterhånden en del år siden, men jeg udstiller stadig mine hunde. Mest fordi jeg syntes at kvalifikationsprøven er for dem som virkelig er grimme så jeg må altså svinge mine ind forbi en udstillingsdommer :-)

Når jeg så gang på gang ser den samme (i øvrigt rigtig pæne pige) vise hunde frem så flot, at jeg bare tænker wau! Hvordan får hun dem til at stå og se så kvikke og stramme og fine ud, gang på gang. Flere af hundene er ikke hendes egne, men hunde hun "handler" for andre! Mia Bjørnskov Juhl har et utroligt stort talent i netop det at præsenterer en hund korrekt i en udstillingsring.

Jeg kontakter hende og spørger om ikke hun vil holde et kursus for mig og andre, der bare gerne vil blive bedre til udstillings teknik :-) Det vil hun gerne - Det er der kommet en Tema dag ud af med emnet - Udstillingsteknik:



























Udstillingsteknik for retrievere.

Er du ny i udstillingsverden, eller ønsker du at øge din viden og blive dygtigere til at præsenterer din hund i ringen. Så er dette lige noget for dig.
Vi har sat en hel dag af til at nørde med udstillingsteknik – vi kommer igennem følgene:

  • ·         Hvor og hvordan tilmelder jer min hund
  • ·         Hvilke regler er der i ringen og på udstillingen
  • ·         Hvad forventes der af os i ringen
  • ·         Hvordan træner jeg min hund til en god præsentation
  • ·         Praktisk træning I at arbejde med hunden i ringen.

Søndag den 22. januar 2016
kl. 09.00 til kl. 15.00
Frokost kl. 12.00
Ledige pladser: 12
Underviser: Mia Bjørnskov Juhl
Pris: 250 kr. incl. Frokost og kaffe/te.
Tilmelding på mail pernille@potepower.dk
Senest den 15. januar 2017

Jeg har hyret en af de dygtigste piger i Danmark. Mia Bjørnskov Juhl, der kommer og underviser jer og jeres smukke hunde. Det bliver en dag med en meget kompetent pige – som har vundet meget i ringen og ved præcis, hvad der forventes, hvad der er smart, hvad der kan give en lille fordel her og der, samt en masse om det at møde velforberedt, med en hund, der viser sig smukt.

Tak til Tine Norup for lån af de smukke Billeder.




onsdag den 21. december 2016

2017 står for døren...

Ja ja jeg ved godt at vi har nogle dage endnu - men det har jeg faktisk ikke. Jeg snotter og hoster en del men er i klar bedring. Jeg forventer at have hold torsdag aften og fredag morgen.

Jeg er i skrivende stund i fuld gang med at lave planen for 2017 helt klar. Den er blevet rykket lidt for nogle hold fordi jeg har været syg og vi har haft gravet gårdsplads op - så specielt mandags holdet og Torsdags holdet har været ramt af dette. Så de starter 2017 med at få de trænings gange de mangler :-)

Jeg forventer at sende mails ud til jer alle i mellem jul og nytår.

Jeg vil benytte lejligheden til at sige jer alle tak for en utrolig dejligt år. Jeg har haft så mange dejlige timer på træningspladsen med jer og jeres skønne hunde. Det er meget givende at se så mange hunde og mennesker i løbet af tiden. Det giver noget træningsbalast og jeg fornemmer at der er kommet mange værktøjer i værktøjskassen hos både mig og jer. Det vigtigste er at I får nogle værktøjer der kan bruges fremad rettet.

I 2016 har jeg været på en hel del kurser for at blive dygtigere. Ud over de workshops jeg selv har holdt, så har jeg deltaget på en del træningsdage, med nogle af de bedste i europa. En af de ting som jeg virkelig noterer mig er at David Latham har enorm indflydelse på måden at træne hunde på. David er den mest vindende hundefører i europa og jeg har nu to gange været så heldig, at deltage på en Workshop med ham. Han er formiddabel god til at læse hunden. Han er helt unikt dygtig til at lave opgaver på simpelt terræn, som virkelig er svære.

Flere af de instruktørere jeg trænede for i år, brugte samme træningsmetoder, samme opbygning af øvelserne, samme grundige træning af lydighed - the nessesary healwork, som de kalder det. Men det sjove er at nogle af dem aldrig har mødt David Latham :-) så metoderne breder sig som ringe i vandet.

Vores tur til England var absolut toppen. Det var fantastisk at træne med Polly Dunkley, Anette Clarke og Philippa Williams. Alle tre tophandlere i UK og alle tre utroligt søde og hjælpsomme. Jeg fik så meget ros for mit arbejde med Indy. Det er svært at vide hvad niveauet er og alle 3 piger har kuldbrødre til Indy så jeg var meget spændt på om vi faldt helt igennem, men det gjorde vi ikke og det var en stor oplevelse både at starte hund på prøve der ovre og ikke mindst at træne hund med så dygtige piger.

I 2017 har jeg også lidt arrangementer jeg skal deltage i og forhåbentligt slæbe mere viden til huse :-)

Jeg håber at vi atter kommer en tur til England, en tur til Norge og en tur til Sverige. Jeg satser også på at deltage på labradors arrangement med Oliver Kiraly som jeg syntes var rigtig godt sidste år. Jeg får sikkert ikke plads med hund i år men jeg har lov at håbe :-) ellers ved jeg at jeg lærer lige så meget af at kigge på.

I ønskes alle en rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende Nytår.


fredag den 16. december 2016

Lidt kvalitets kontrol :-)

Afleveringer fra min hund til mig er nok den øvelser jeg virkelig prioriterer højt i unghundetræningen. Jeg går ikke på kompromis, jeg vil have at de sidder lige i skabet.

Normalt klikkertræner jeg mine afleveringer som en baglæns kædning. Altså jeg starter med at lære hunden at sidde og holde dummyen.

Det er en svær øvelse som kræver rigtig god timing af hundeføreren og den tager også tid. Det betyder at jeg ofte oplever at mine kursister mister pusten undervejs med denne metode. Omend jeg helt klart syntes det er den bedste metode til indlæringen og den giver den mest sikre aflevering.

Sanne Ammitsbøl har i alle de år jeg har trænet mine hvalpe hos hende brugt "Dut på hånd"  øvelsen til at blive til en aflevering til hånd. Denne øvelse har jeg aldrig rigtig kørt til slut fordi jeg selv har nydt at arbejde med baglænskædningen.

Men jeg besluttede mig for at jeg ville prøve at gøre den helt færdig med DuDer. Det blev der denne lille film ud af da jeg lavede kvalitets kontrol af øvelsen.


DuDer kommer og trykker sin apporteringsgenstand ind i min hånd. Det som jeg mangler nu er at få ro på øvelsen. Det syntes jeg har været en udfordring for DuDer, der er meget levende og hurtigt bliver urolig inde omkring mig.

Da jeg begyndte at gøre min træning færdig - hvor jeg vil have at hun afleverer siddende foran mig, så blev jeg virkelig udfordret.

Hvorfor vil du også have at hun sidder foran dig ? Ja det vil jeg fordi denne her tæve er en energi bombe og jeg vil have hende til at være i ro i afleveringen. Senere når hun er blevet dygtigere til at kontrollerer sig selv - så må hun gerne afleverer stående - men lige nu skal hun komme ind og sætte sig roligt og vente til jeg tager apporteringen.

Så jeg indrømmer at jeg gik et skridt tilbage og baglæns kædede. Til gengæld var der en enorm hurtig fremgang på baglæns kædningen. Jeg sprang flere trin over og på bare 2 dage sad øvelsen i skabet. Så jeg er ikke itvivl om at det arbejde jeg lavede inden gav bonus.

En lille video mere hvor jeg også viser at jeg ikke tolererer at hun bærer dummyen tilfældigt - jeg retter hende hvis hun ikke bærer ordentligt. Dog har jeg en petitesse grænse for hvor meget jeg retter på en gang. Men det vigtigste er at tage stilling til hvad der er ok og hvad der skal rettes på. Hun er 8 måneder gammel nu og hun arbejder med en stor lyst som jeg også nyder og ikke vil kvæle. Alt er en opvejning, en balance i træningen som altid kan tippe til den forkerte side, for så at skulle rettes til anden side :-)


onsdag den 7. december 2016

Hjerteholdet

Onsdag formiddag har jeg i en længere periode kørt et hjerte hold. Hjerte fordi det var hunde som krævede lidt hjerte, fordi de ikke var som hunde var flest. Nogle af dem var bange for andre hunde, andre bange for lidt af hvert og nogle krævede bare lidt ekstra tålmodighed og havde svært ved at begå sig på et hold med mange hunde på.

Der er stadig to hunde tilbage på holdet fra det oprindelige hold, men nu er det et Jagtlydighed 1 hold og vi træner flittigt mod en begynderklasse start. Måske er det ikke alle på holdet som egentlig har målet at starte i en begynderklasse. Men de har en instruktør, læs mig, som arbejder bedst når der ligger et mål forude. Der skal være en mening med det vi træner og det skal også kunne bruges praktisk på jagt.

De seneste to gange vi har trænet har vi været så heldige at kunne træne i skov. Det har været herligt at se hundenes glæde når de er kommet i skoven. Den første onsdag som var i sidste uge var de noget overstadige og lavede også lidt kunster - meeen som opgaverne skred frem så blev de ganske dygtige og lydigt løste de deres opgaver.

I onsdags trænede vi lige linier på brandbælter i nåleskoven. Det var de meget dygtige til. De startede med selv at gå ud og sætte en dummy i hver deres brandbælte, gå med hunden retur og sende hunden på dummyen som en helt almindelig tilbage sending. Herefter gik de ud og satte dummyen igen, men gik så til sidemandens brandbælte og sendte hunden på dummyen som side manden havde sat ud. Ingen problemer de var så dygtige alle sammen.

I dag skulle de så træne linjer i en bøge højskov. Det var rigtig svært fandt de alle ud af - specielt fordi førerne ikke altid selv kunne gå lige når de satte dummyen ud, men det fik vi nu meget sjov ud af, det er nemlig et hold der hygger sig sammen.

Senere trænede vi nærsøg, og til slut satte vi en linje sammen med et nærsøg i en stor bunke kvas. Nøj hvor var jeg stolt af dem alle 3 - de var super dygtige.

Jeg glemte at optage lidt video af deres afsluttende opgave - men jeg fik optaget lidt af deres linjer. 

Tak til John, Kirsten og Jonna for en rigtig fin dag i skoven med jeres dygtige hunde - som har flyttet sig så himle meget i den tid jeg har kendt jer som ikke er så lang endda :-)

Den første film er af John og Cardhu som løber en fin lang linje, hendes aflevering kunne være mere direkte men det knokler John med.


Den næste film er af Jonna og Safran. Det er SÅ skønt at se Safran arbejde så koncentreret og fokuseret selvom de to andre hunde arbejder i området omkring ham - kæmpe fremskridt.



Den sidste film er af Kirsten og Sussie. Jeg er så imponeret af Kirsten der i en sen alder har besluttet sig for at træne deres nye hund Sussie. Kirsten startede på hvalpehold hos mig for et år siden og er stille og roligt blevet dygtigere og dygtigere. Her på filmen viser de en fin linje og Kirsten er blevet så skarp på at få sine afleveringer tæmmet - når Sussie bliver lidt sjov i betrækket - for Sussie kan godt fjolle lidt når hun kommer i skoven :-)



lørdag den 3. december 2016

Tema dage hos Potepower...

Nu er jagtsæsonen snart forbi og det er tid til planlægning af lidt tema dage i jan/feb 2017. Jeg tror at vi alle trænger til at træne lidt i dagslys og nyde solens stråler og den frost klare luft.

Første tema dag falder i december og er en tema dag, hvor vi træner  markering og hukommelse på markeringer, samt lidt andre relationer til markeringsarbejdet. Det er den 17. december 2016 at denne dag løber af staben. Du kan stadig nå at tilmelde dig ... :-)

I januar har jeg planlagt 2 tema dage. Den første er den 8. januar 2017 Markering og hukommelse. Den anden er den 14. januar 2017, hvor vi skal træne fritsøg på vildt.

I februar har jeg planlagt hele 3 dage. Den første er den 4. februar hvor vi skal Trampe. Den anden er den 11. februar, hvor der igen er mulighed for at træne fritsøg på vildt. Den tredje dag er den 18. februar hvor vi skal træne Tramp.

Jeg glæder mig meget til at se jer på disse tema dage.

Efter en god jagtsæson er det tid for lidt træning af hundene. De skal atter tunes lidt ind og der skal strammes op på lidt lydighed og måske skal stopfløjtet også justeres en tand :-)  Så i stedet for at sidde i sofaen alle ugens aftener, så få dig meldt på trænings hold så du kan få strammet lidt op på lydigheden og grund dirigeringen, inden prøve sæsonen atter står for døren.

Der er stadig ledige pladser på de hold der starter i januar 2017. Om mandagen kl. 17.30 jagtlydighedshold, samt om onsdagen kl. 17.00 på unghundeholdet.

Vinteren er kun lige begyndt - så hvis du ikke er igang med at træne om aftenen - så kom på et hold hvor vi træne på areal med lysanlæg, hvor vi arbejder med så mange forskellige opgaver og en masse lydighed.

tirsdag den 29. november 2016

Knallert holdet har lagt rygmærkerne :-)

I mandags startede ugen som altid med mit morgen hold kl. 09.00. Det er en flok skønne piger som jeg virkelig nyder at have til træning.

De er alle 4 meget engagerede, meget målrettede og gode til at grine af det, som ikke helt går som ønsket. Det er hundetræning, når det er aller bedst.

Alle hundene er unghunde med de hormon svingninger og koncentrations besvær der følger med i denne alder. Det er derfor vi kalder dem knallert holdet - for de unge drenge køre på knallert lige nu og de vild have seje sild bagpå og de vil spille med musklerne. I sidste uge søgte de om rygmærke og optagelse i de store motorcykel klubber - men men... de har nogle super dygtige hundefører og ejere der hurtigt får taget bråden af den slags tåbelige ideer.

Anette og Tottie har knoklet lidt med nogle lydighedsmæssige ting. Totti er virkelig dygtig til alle sine øvelser - det er forstyrrelserne af de andre hunde, der kan være en udfordring. Anette har været mere konsekvent og forlanger mere af ham nu, så nu ændre han sig.

Anja og Pelle knokler på med lidt af de samme udfordringer omkring balancen på lederskabet som Anette og Tottie - men Anja er virkelig målrettet og vil have at Pelle forstår at alt det gode kommer via Anja. Pelle har ikke problemer med forstyrrelserne - han er bare lidt en gade dreng, der også er vildt dygtig på alle sine øvelser :-)

Suz og Moss knokler lidt med forstyrrelserne. Moss er super dygtig til alle sine øvelser, men han syntes det er svært at kigge på de andre arbejder, eller at de andre kommer tæt på ham uden at han skal hilse på dem. Suz arbejder også målrettet med at belønne ham når han accepterer og er i ro når de andre arbejder. I mandags arbejdede han sig hurtig op og fungerede perfekt resten af tiden.

Sanne og Howdy er klassens duks, men heldigvis er der lidt at pille ved på Farmfruen. Howdy er super dygtig og Sanne er eminent på sin timing og på alle detaljerne omkring Howdy, men hun glemmer sig selv :-) Så jeg er begyndt at minde hende om signalernes tydelighed, at kigge frem når hun sende på dirigering, ikke ned på hunden. Sidst men ikke mindst vil jeg rigtig gerne have hende til at bruge nogle kommandoer, der ikke betyder det samme.

I mandags trænede vi en del med forstyrrelser og med at vente med at hente til noget andet var på gået. Senere trænede vi Back øvelsen, op af et hegn, for at styrke hvilken side hundene drejede om deres skulder.

Jeg kan sige at jeg var VILDT imponeret af de 4 piger. De havde fået back for som lektie ugen før, og jeg skal da lige love for at de havde trænet. De lavede nu back med forstyrrelse, uden nogen former for tøven og alle deres hunde er under 1 år gamle, det er SÅ sejt.

Jeg fik lov at låne Sannes kamera, så jeg kunne tage lidt billeder undervejs, jeg bøvlede noget med det store objektiv og at komme på afstand men lidt billeder blev det til.

Pigerne viser så fint fri ved fod, hjem kald, apportering og Back. Tak for en dejlig træningsdag til knallert holdet.

Se de fine billeder her:

https://www.flickr.com/photos/96804155@N02/sets/72157677182173475






onsdag den 23. november 2016

Impuls kontrol :-)

En af de ting jeg ser hundefører bøvle med igen og igen er hundens evne til at kontrollere sin iver, i forskellige situationer. Nogle kalder det, evnen til at have kontrol over, en umiddelbar impuls. Jeg forenkler det til balancen på vægtskålen.

At have balance på vægtskålen, er det aller vigtigste for mig i mit forhold til mine hunde. Balancen på vægtskålen, betyder at der er gensidig respekt for hinanden, der er en accept af samarbejde, der er ro og koncentration.

Allerede når hvalpen er lille starter jeg på at træne, hvalpen i at alt det gode og sjove kommer til hvalpen via mig. Jeg starter når hvalpen skal fodres. Jeg står med madskålen i hånden højt løftet over hvalpen og venter tålmodigt på at hvalpen sætter sig. Der og først der får den maden.

Når hvalpen skal ud af en dør eller ud fra hundegården, så venter jeg til hvalpen har sat sig ned og er i ro. Først der bliver døren åbnet.

Små detaljer som er vigtige i hverdagen.

Jeg vil vise jer en lille video af Milton der træner sin første egentlige selvkontrols øvelse. En rigtig god øvelse jeg har lært af Sanne Ammitsbøl og som jeg nyder at arbejde med. Det er en lille let øvelse, som giver et hurtigt udløb og et lige så hurtigt hjemløb, uden at indvolverer en dummy.

Milton får en godbid hver gang han vender tilbage til mig - og skal holde sig i ro inden han får lov at løbe på den godbid jeg kaster til ham.

Rigtig god fornøjelse!


fredag den 18. november 2016

2017 vintertræning.

Der kommer lidt ændringer i programmet for 2017.

Jeg er nødtil at presse et hold mere ind om onsdagen, som giver en lille forskydning på det hold der normalt starter kl. 17.30, I starter nu kl. 18.00.

Det hold der kommer til at køre onsdag kl. 17.00, er et unghundehold, for de hunde som p.t. går på hvalpeholdet, såfremt I ønsker at fortsætte i det nye år.

De som allerede går på hold har fortrinsret til start på de nye hold.

Formiddags holdene fortsætter, hvis der er mindst 4 deltagere på holdet.

Vinter træning

I de mørke måneder der nørder vi. Det er i disse måneder at I skal polerer på de detaljer som I ønsker skal blive bedre. Det er jer der tager ansvar for, hvad I ønsker at styrke i jeres træning.

I kan vælge at lave øvelserne lette og blot hente dummy'er, eller I kan vælge at udfordre jer selv og/eller jeres hund, hvilket er det jeg forstår ved at træne hund. Øvelserne skal ikke ALTID lykkes, de skal sættes på spidsen så I ved hvor I har et svagt punkt der skal trænes.

Det betyder ikke at vi ikke skal bygge opgaverne op - men det betyder at I skal tænke over alt hvad I gør - træn den mindste detalje, line up, udløb, linjen, opsamlingen, returløbet, afleveringen, fri ved fod til næste opgave.

Tænk over opgaven jeg præsenterer for jer. Tænk over hvad formålet er med opgaven, hvad er det vi træner og hvorfor. Spørg ind til det, hvis I er i tvivl.

Rigtig mange af jer har gået til træning hos mig længe, så I er ved at have forstået budskabet :-)

 - vi henter ikke bare dummy'er, vi træner hund.





torsdag den 17. november 2016

Mere klikker træning...

Jeg benytter mig af at Milton ikke er solgt eller rettere det er han sådan set lige blevet til Jakob Holst og skal flytte til Bornholm på fredag i næste uge. MEN hvor om alting er så skal jeg udnytte chancen for at optage lidt film af opstarten af klikker træningsøvelserne.

Den første film har I fået - nemlig den allerførste øvelse som er kontakt øvelsen. I går introducerede jeg ham så for balje øvelsen. Balje øvelsen er træning af udgangspositionen ved hundeførerens venstre side.


Milton havde aldrig set baljen før - så jeg blev noget overrasket da han bare steppede op på den - beklager han kunne godt have undladt at være SÅ kvik i pæren.

Når jeg har introduceret baljen så træner jeg til en start kun øvelsen at gå op og ned på baljen.



Den sidste video jeg vil vise idag er fortsættelsen af kontakt øvelsen. Nu begynder jeg at give ham forstyrrelse på kontakt øvelsen.




mandag den 14. november 2016

Klikker træning - er det en god start ?

Klikker træning er noget af det nye og moderne i dette århundred :-) Det er en helt fantastisk træningsmetode, hvis den som alt andet bliver brugt korrekt.

En af de ting jeg syntes er fantastisk ved klikker træning, er at det kan dyrkes med helt unge hvalpe. Fra hvalpen er 9 uger gammel (hos opdrætter kan den startes før), kan jeg begynde at træne forskellige nyttige ting med hvalpen. Træningsmetoden virker som en belønningsleg for hvalpen, så der er ikke noget pres på hvalpen. Hvis hundeføreren vel og mærket forstår at træne i små korte intervaller og give gode lange pauser imellem og fridage hvor man istedet bruger tiden på socialisering af hvalpen.

Klikker træning er også en af de træningsmetoder, der har fået rigtig mange lussinger. Jeg forstår rigtig godt at nogle ikke tror på metoden, på baggrund af hvad de har set "nogle" hundefører ende ud i efter forkert brug af klikker træningen.

At klikker træne sin hvalp er "Træning" med stort T. Det betyder at du i din daglige omgang med din hvalp skal opdrage og præge din hvalp til at blive en sød, venlig og velopdragen hund. Du skal sætte grænser og du skal opdrage. DET har ikke noget med klikker træning at gøre og du skal ikke bruge en klikker, til at opdrage med.

Så hvis min hvalp gynger i gardinerne, rusker i min gamle hund der ikke selv siger fra, hopper op af folk, laver udfald i snor mod andre hunde og mennesker, eller anden uønsket adfærd - så opdrager jeg med stort O. Jeg viser meget tydeligt i kropssprog, stemmeføring og håndtering at det ikke er ønsket adfærd.

I hverdagen skal I tænke på at hvalpen skal have lov at udvikle sig og blive selvsikker, tillidsfuld og energisk i sit sind. Men den skal også have respekt for jer. I skal være gode ledere der viser hvalpen vejen. Viser hvad der ønskes af den og hvad der ikke er tilladt.

Kort og godt - forskel på træning og på opdragelse.

Når jeg træner mine hvalpe så er det altid en vekslen mellem klikker træningsøvelser, socialisering og en god portion opdragelse. Mine hvalpe er altid trygge og velafbalancerede for de ved at de kan regne med mig og at jeg nok skal vise dem hvad de skal. De er trygge hos mig og de har tillid til mig.

Det er for mig en rigtig god start.

Nogle mennesker tror at man kan klikker træne alt. Det kan man ikke hvis du spørger mig. Så når jeg klikker træner mine hvalpe og unghunde så er det nogle ganske bestemt øvelser jeg klikker træner.

Alle de øvelser jeg klikker træner har en funktion senerer i mit arbejde med hundene. Jeg bruger ikke tid på øvelser jeg ikke skal bruge til noget, så mine hunde lærer ikke at give high five, vinke eller twiste - de lærer kun øvelser jeg skal bruge i min træning mod en god jagt og prøve hund.

Hvad er det så for øvelser jeg træner:

Kontakt  - fordi mine hunde skal være i god kontakt med mig fra de er ganske små. De skal vide at det er gennem mig at alt det gode kommer så tag kontakt :-) og jeg hjælper dig.

Der ud over træner jeg forskellige øvelser der fører til god/gode
- Lineføring/fri ved fod
- Aflevering
- Bliv/stay

Jeg vil vise jer den første øvelse, som jeg laver med mine hvalpe og i de næste uger vil jeg vise træningen af en p.t. 9 uger gammel hvalp Brown Hunt's Milton, som bliver demo hund for en lille stribe videoer.

Her kommer den første video som er kontakt øvelsen.


onsdag den 9. november 2016

Vejarbejde og Vinter vejr :-)

Nu har vi været "plaget" af vejarbejde i snart 2 måneder og det fortsætter lidt endnu. I tilgift til vejarbejdet ja så har vi haft lukket for vandet nu i snart 2 dage, så nu er vi ved at være noget udfordret.

Vi håber at der kommer vend i aften igen så vi kan benytte toiletter og vaske up. Søde Jonna Paulsen fra mit onsdags hold har medbragt vand til os i dag så formiddags holdet kunne få en kop varm kaffe efter træning i sneen.

I har været SÅ tålmodige med at køre omveje - hold ud lidt endnu - så tror jeg snart det får en ende :-)

Kong Vinter har sørme sat ind og vi har nydt at træne i skønt klart snevejr i formiddag. Rådyr dummy'erne blev fundet frem, de er de eneste gode dummyer i sne vejr. Sneen sætter sig ikke i rådyr skindet så dummyerne holder sig fine længe.

Det er let at få dummyen til at stå oprejst i sneen - så jo jo der er mange fordele ved at træne i snevejr. Okay så er der lige hundene som bliver liiiiiiiggge begejstret nok og en anelse vilde - men vi grinede af dem og så faldt de hurtigt ned i normalt leje og var super dygtige.

I aften er der to hold som måske får mulighed for at træne i sneen også. Det er plus grader lige nu - men alle veje er ryddet og jeg glæder mig til at se jer.

Nu vil jeg træne lidt med mine egne hunde - de trænger til at strække benene og blive pudset lidt på dirigeringsarbejdet !

fredag den 21. oktober 2016

Vand arbejde om vinteren

Jeg er så utrolig heldig at der meget tæt på mig ligger en hundesvømmehal, Dortheasminde hedder den. I kan se mere om den på www.hundesvommehallen.dk 

På denne tid af året nyder jeg at svømme med mine hunde. Der er nemlig dage hvor det er knap så flatterende at være hundeejer.  Dage hvor det regner og rusker og alt er mudderet og beskidt. Disse dage springer jeg over og så tager jeg i hundesvømmehallen og svømmer hundene i stedet.

Jeg bruger svømmehallen til at træne alt muligt. Men jeg træner altid afleveringer og ro omkring vand arbejdet med mine unge hunde. I denne uge var det DuDer der fik lært den selvkontrol, der for hende er rigtig svær. Hun er meget glad for vand og vil helst bare kaste sig ud i baljen.

Men nu hvor hun er fortrolig med omgivelserne og det at svømme i bassinet, så var det tid til at lægge lidt kontrol på opgaverne. Så hun fik lært at blive siddende, mens jeg gik til modsat ende af bassinet - droppede en dummy ud og sendte hende.

Hun var super dygtig. Tog hurtig selvkontrol og kunne sidde i ro længe, inden hun blev sendt. Jeg var rigtig godt tilfreds. Hun blev også dygtig til at sætte sig uden at ryste sig først - god træning i at det at ryste sig, kan vente.

Hun er også blevet rigtig god til at blive skyllet over i bruse kabinen både før og efter. Sidst men ikke mindst, at blive tørret med den meget larmende store industri føntørre. Alt sammen er gode miljø oplevelser og ting der giver hvalpene tillid, tillid til at jeg ikke bringer dem i en situation de ikke kan håndterer.

Nyd videoen af DuDer


onsdag den 19. oktober 2016

Vinter træning ... :-)

Snart er vinteren over os. Allerede nu er der dage hvor vi tænker at efteråret har godt og grundigt fat i os. Det regner og blæser og rusker i alt og alle, men det er på denne årstid at vores hunde elsker at arbejde. Dels fordi det er jagtsæson og mange af dem kommer på jagt, men også fordi temperaturen er perfekt for dem at arbejde i.

Det er ikke let at få trænet i daglig dagen, hvis man har et almindeligt 8 til 16 job. Det er mørkt når man tager afsted og mørkt igen når man kommer hjem. Heldigvis har mange af jer meldt jer til træning i denne tid.

Vi skal træne en masse lydighed med forstyrrelser, vi skal polerer på dirigerings opgaver, vi skal arbejde med nærsøg og vi skal også lave nogle af de øvelser hundene elsker, fordi de passer super godt til at lave sjov og ballade med. Det er foreksempel at springe, at hente markeringer i mørke og at søge i mørke. Masser af power øvelser, der giver selvtillid.

Hvis I skal være sikre på at disse øvelser giver bare lidt på kontoen til forårets prøver, så er det vigtigt at I alle sammen sørger for at få trænet bare lidt i weekenden hjemme eller i løbet af ugen.

Det er også rigtig vigtigt at I hjælper hinanden på træningsopgaverne når I laver en selvtræningsopgave. Kig nøje på hinanden, se om jeres træningsmakker giver korrekt signaler, om de er omhyggelige med detaljerne og sørger for at gøre det let for hunden.

Det er sparring som man skal øve sig i. Vi er ofte så "pæne" at vi ikke kan lide at sige noget til hinanden - læs korrigerer hinanden. Men jeg syntes faktisk det er mest uhøfligt at lade være, for så bliver ens makker ikke klar over en fejl eller en ting der skal poleres og det er vel ikke hensigten.

Så vær gode til at spare med hinanden :-)






søndag den 16. oktober 2016

En lille opfordring til nogle af mine kursister....

I sidste uge var det tid til at melde på træningen i november og december. Jeg har skrevet det ud på potepower siden og jeg har skrevet det i gruppen på facebook. I den kommende uge slutter træningen for onsdags og torsdags aften holdene, tirsdags holdet køre en uge mere.

Jeg har brugt en del tid på at lægge hold. Det er et puslespil der skal gå op for at holdene bliver så homogene som muligt. Det lykkes for det meste men ikke altid. Det betyder at I nogen gange kan være på hold med en lidt yngre og uerfaren hund eller fører.

Vis hensyn og brug tiden og måske distraktionen fornuftigt i forhold til jeres egen hund. I vinter perioden kan der være lidt vente tid på et træningshold. Brug ventetiden fornuftigt. Stil jer så hundene kan se de andre hunde arbejde, uden at I står i vejen eller er til gene. Træn jeres hund i at kunne være i ro, mens de andre hunde arbejder. Det tryk I kan få på et trænings hold er umuligt at skabe selv.

Når så alle mine hold er ved at være lukket - og jeg har lavet fine sedler til Slyngelstuen så I kan se hvem I går på hold med og hvornår vi starter og slutter et hold. Ja så er det at det går galt.

Så er der pludselig nogen, som opdager at de ikke står på sedlen............. hmmm meget mystisk.... jeg troede da at jeg automatisk fortsatte på holdet ......

Næææ det gør du ikke !!!! Du skal sørme sige højt at du gerne vil fortsætte, hvor skulle jeg ellers vide fra at du ønsker at fortsætte - jeg kender ikke dine planer for fremtiden :-)

Andre melder fra med en kommentar om at I gerne vil med igen, når holdet starter næste gang.... hmm det er rigtig dejligt at vide - og jeg håber at der er plads til jer - men I må ikke forvente at der er plads eller tro at det med sådan en kommentar er givet at der så er en plads.

Når jeg sender en faktura til jer om en uges tid - så vær venligst opmærksom på at jeg har fået nyt konto nummer, samt at I skal skrive faktura nummeret på betalingen. Det tager alt for meget af min tid at skulle finde ud af hvem der står bag en indbetaling med ordet "hundetræning".

Så vær sød at skrive faktura nummeret.

Der kommer også en betalingsfrist på fakturaen - fordi jeg desværre også bruger rigtig meget tid på at rykke nogle af jer for betaling og det vil jeg heller ikke længere.

Jeg har rigtig mange der gerne vil træne hund, et kæmpe luksus problem at der er lige rigeligt  :-) håber at I forstår min lille opfordring om at være lidt mere opsøgende selv, holde styr på hvilke hold I ønsker at gå på og få tilmeldt holdet i tide, få betalt.

Nogle af jer vil efter at have læst dette tænke - alt dette har jeg gjort og så høre I bare til i den gruppe der slet ikke burde have læst dette fordi I er mønster kursister - tak for det og modtag så min undskyldning for dette lille opfordring :-)


torsdag den 13. oktober 2016

Jeg vover pelsen....

Amerikaner 2015
I de efterhånden snart 30 år jeg har ejet hunde af racen labrador, er der sket en enorm udvikling med racen. Ikke alt er til det gode desværre.

En af de ting jeg vil skrive lidt om i dag,er labrador hanhunde. Jeg har gennem de seneste år set en uheldig udvikling hos hanner af udstillingslinier. Jeg ser hanner der er rene testosteron bomber. De lever et liv i stress, i konstant konflikt med deres kønsdrift og det at fungere i en almindelig daglig dag, hos en helt almindelig familie.

Jeg har selv opdrættet udstillingslinier for år tilbage, jeg kender linierne og deres mangler. Her taler jeg naturligvis ikke om eksteriør mangler. Det kan de have - men har det ofte ikke. Hanhundene er gennem de seneste år blevet større og tungere, end tidligere.

Jeg ved ikke om det hænger sammen med den voldsomme kønsdrift, at de er blevet mere maskuline, store og kraftigere, men det kan virke sådan på mig. Jeg syntes at det er mere reglen end undtagelsen, at disse store hanner, skal kemisk kastereres og en del af dem ender med en fuld kasteration, for at kunne fungere i deres familie.

Jeg ser dem på træningspladsen hver uge. De kan ikke koncentrerer sig om opgaverne, trods det at vi laver opgaverne utrolig lette for dem. De kan ikke gå lydighed ved siden af en tæve, de kan ikke lave et indkald op langs rækken af hunde, uden at de flytter fokus fra hundeføreren til de øvrige hunde.

GBCH Sandylands Tweed 1958
Når de flytter fokus er det ikke bare at løbe hen og sige hej. Nej de løber til den første tæve de finder og kaster sig op på ryggen af hende og ridder som besat. Det er utroligt skræmmende for tæven, men også frygteligt at se at hannerne er så fokuseret på EN ting, at alt andet er helt væk.

De hundefører jeg har hos mig er dygtige hundefører, der gør alt det rigtige, med hunden og som virkelig kæmper for at holde hundens fokus. Øger godbiddens kvalitet, belønner for mindste positiver detalje, forudser problemer med en øvelse og tager forholds regler. For det er virkelig vanskeligt at træne en hund, der kun tænker på tæver og dufte af tæver. Og de behøver ikke at være i løbetid eller i nærheden af en løbetid - de er bare tæver.

Jeg syntes det er lidt sørgeligt at det er nået så vidt. Jeg håber at nogle af opdrætterne af labrador af udstillingslinier vil tænke over, at bag det smukke ydre, er der en hund som lever i stress og har det svært, fordi der er en bagside af den smukke roset, den lige har vundet i udstillingsringen.

Er det okay at opdrætte hunde, som vi er nød til at kastererer for at de kan fungere normalt, måske skal man stille sig det spørgsmål. Måske specielt med en race som labrador, der i den grad bør være en hund med et venligt temperament, der tidligere kunne omgås andre hunde uden problemer.

I dag kan de end ikke gå til træning på et almindeligt hold, ofte skal de have ene undervisning eller trænes i små grupper. Det er for mig en sørgelig udvikling for vores skønne race.

tirsdag den 11. oktober 2016

YES, min hund fejlede en øvelse !

Nogle af de ting der er så utrolig vigtig i træningen af hundene, er balancen på vægtskålen mellem korrektioner og belønninger.

Jeg har mange forskellige hundefører igennem hænderne i løbet af et år. Nogle har "overvægt" på den ene vægtskål - andre har overvægt på den anden vægtskål. Når man har vægten lidt skævt fordelt hænger det ofte sammen med ens personlighed.

Nogle bliver frustreret og sure/vrede når hunden fejler, hvilket hunden tydeligt fornemmer. Ofte har sådanne personer også svært ved at huske at rose hunden for de små detaljer, så den skæve vægt fordeling virkelig bliver skæv. Hundene bliver initiativ løse, de bliver stressede og ofte er hundene meget usikre på deres hundefører.

Andre har nærmest en engels tålmodighed. Hvis hunden fejler, bygger de øvelsen op på ny i en lettere udgave, uden at opdage at hunden faktisk er temmelig fræk og i virkeligheden tester dem :-) Også her tilder vægtskålen. Hunden bliver mere og mere selvstændig og ignorerer hundeførerens signaler.

Ingen af delene er lette at træne sig igennem. Alligevel vover jeg at nævne noget af det som jeg syntes vi alle bør holde os for øje når vi træner hundene.

At gå på Working Test, Markprøver eller andre prøver - det er vores hobby. Vi elsker det. Vi er konkurrence mennesker og vi vil helst opnå resultater og aller helst de gode resultater.

Det er ikke hundens hobby. Alle vores hunde lever udmærket uden at deltage på en eneste prøve eller træning. Det betyder ikke at de ikke elsker at blive trænet eller komme til prøve....

Men det er DIN hobby. Jeg syntes at vi har pligt til at sørger for at vores hunde har det sjovt, mens VI dyrker VORES hobby.

Hvis du vil vinde prøver, så er du nød til at tage en snak med dig selv om, hvordan du vil nå det mål. Det er dig der skal lægge træningsplanen, det er dig der skal knække koden når der er øvelser hunden ikke forstår. Det er dig der skal elske at nørde.

Når hunden fejler i en øvelse - så skal du inden i dig selv sige YES !!!  Nu er der noget at arbejde med. Jeg skal træne denne øvelse med min hund, jeg vil nørde med denne øvelse til den lykkes og er perfekt.

I din træning skal du altid kunne rose og belønne din hund i løbet af træningen. Der er altid noget du kan rose og belønne. Små detaljer kan give meget ros og dermed stor opmuntring til din hund i samarbejdet med dig.

Så husk at ros, opmuntre og vis din begejstring også for de små detaljer :-) Prøv det - det vil helt sikkert forandre din træning.

YES min hund fejlede en øvelse - nu har jeg noget at træne på - I love it :-)




søndag den 9. oktober 2016

Træning og prøver :-)

Efter Påske Cup i lørdags, som var en skøn dag, så har jeg funderet lidt over et par ting. Der er noget jeg er nød til at gøre bedre :-)

Et er at træne hundene til at kunne en masse forskellige discipliner noget ganske andet er at sætte de enkelte discipliner sammen til en prøve opgave og kunne udfører den på en prøve. Der kunne jeg se at der var nogle mangler - nogle små fif og nogle detaljer som jeg havde misset at lærer mine ellers så dygtige kursister :-)

Jeg nød at se jer arbejde med opgaverne i lørdags, for det er i prøve situationen når I får lidt nerver på og I skal præsterer - det er der jeg ser hvor detaljerne skal poleres.

Vi skal ikke fører hundene på en prøve, på samme måde som når vi træner dem. I træningen der korrigerer vi hundene på stemmen hvis de går af linjen, det ville vi aldrig gøre på en prøve, der ville vi starte med at dirigerer - stoppe på fløjten og rette hunden ind på linjen igen.

Men det at bruge stemmen i træningen er noget af det som vi ofte gør og som vi skal huske at pille væk efterhånden som hunden bliver dygtigere.

Et af de punkter hvor jeg virkelig syntes det halter er på stop fløjtet. Rigtig mange hundefører blæser stop på fløjten, hunden stopper ikke, så råber de af hunden, hvis hunden så stopper så dirigerer de videre der fra. Men det hunden lige har lært er at, den skal ignorere stopfløjtet og først stoppe når der bliver råbt.

Hvis vi vil have at hunden stopper på fløjten, så skal vi gøre os selv klart at vi ikke kan træne hunden fra den plet vi står på. Vi er nød til at flytte på os, i denne situation skal vi ud at løbe lidt. Hvis hunden ikke stopper på fløjten så tager jeg benene på nakken, løber ud til hunden, lægger snor på den, går tilbage til den plet hunden befandt sig på, da jeg trykkede på stopfløjten. Her blæser jeg igen stop på fløjten, tager snoren af hunden og efterlader den der. Går tilbage til udgangs punktet og fortsætter dirigeringen.

Det kan godt være at det denne dag kræver 2-3 løbeture - men det gør det måske 3-4 gange over de næste par træninger - så forstår hunden at den skal stoppe på fløjten. Så de 12-16 løbeture er givet rigtig godt ud i længden.

Det som ofte er lidt uheldigt ved at råbe af hunden i træningen er at det let bliver en vane for os hundefører. Det betyder ofte at vi kommer til at gøre det samme når vi er på prøve. Det ligger pludseligt som et mønster i vores træning at når vi udfører opgaven på en prøve og hunden ikke stopper så kommer vi, som det mest naturlige i verden, til at råbe af den.

De seneste år er der strammet op på handlingen af hundene på prøverne. Dels fordi vi bliver dygtigere og dygtigere til at træne og fører hundene, så nu er det ikke længere nok at få dummyen eller vildtet hjem, det skal også gøres effektivt og stilfuldt. Stilfuldt kan være svært at definerer - men i min verden handler det om at barberer alt det overflødig væk. Brug kan de kommandoer, signaler som er nødvendige - resten skal væk.

I lørdags fik begynderklasse hundene det som hedder en tilbage sending. Opgaven er at hundeføreren får udleveret en dummy som lægges der hvor de starter, så gik de fri ved fod frem til næste stok. Sagde pænt goddag til dommeren. Vendte så 90 grader og fik en enkelt markering. Når hunden havde hentet enkelt markeringen, skulle hundeføreren af sig selv vende front mod den udlagte dummy og sende hunden, som en lige ud dirigering.

Der blev vist mange versioner af denne opgave i løbet af dagen. Det var lidt skægt men det gav også stof til eftertanke hos mig.

Alle havde mulighed for at se opgaven fra vente linjen. Det kunne man med fordel have benyttet sig af, således at man vidst hvad opgaven gik ud på, inden man selv skulle starter sin hund på opgaven. Den anden detalje der er i netop dette - er at man kan lærer rigtig meget af at se de andre løse opgaven. Så det var et lille tip til jer :-)

Specielt fordi at nogle af jer var meget nervøse da I skulle ind på opgaven, så hvis I havde set opgaven nogle gange og tænkt den igennem i hovedet, så havde I måske haft lidt mere ro i maven til at lytte til instruktionen :-)

Vi skal træne dette i vores daglige træning ingen tvivl i mit sind om det, vi skal forberede jer bedre til prøven :-)

søndag den 2. oktober 2016

Rødt lys op det betyder stop....

Når jeg underviser i Potepower bixen, så er en af de ting jeg oftest forklarer mine kursister, signaler i dirigeringsarbejdet.

Jeg får ofte spørgsmål eller jeg skal forsøge at overbevise/retfærdig gøre at jeg er så emsig med signalerne mellem hund og fører i netop dirigeringsarbejdet.

Senest har jeg haft flere kursister, som bruger samme kommando, uanset om hunden skal bagud eller til siderne. Det er ikke svært at rette/tilføje en kommando til hunden, det er straks værre med hundeføreren.

Er det nu også nødvendigt ? Ja det syntes jeg at det er. Jeg syntes det er vigtigt at gøre tingene så enkle at forstå for hunden, som overhovedet muligt. Men er det ikke netop enkelt at have samme kommando på alle retninger ? Jo for os som mennesker - men ikke for hunden.

Hunden har brug for at kunne støtte sig til både den visuelle og den verbale signal givning i dens arbejde. Derfor syntes jeg at det er vigtigt at hver retning har sin kommando. Ikke alle mennesker kan trives med at have forskellige kommandoer på højre og venstre og det er også ok. Det kan sagtens lade sig gøre at køre med den samme kommando her. Det kan også sagtens lade sig gøre at bruge samme kommando f.eks. back eller ud, til at sende hunden med indefra føren og til at sende den videre bagud på efter f.eks. et stop.

Jeg elsker at nørde med denne signal givning. Jeg kontrollere at hundene kan deres kommandoer, først uden forstyrrelser og senere med forstyrrelser på. Det er nyttigt at træne og afprøve om tingene virker og det styrker hundens opmærksomhed.

Jeg kalder det at polerer, andre kalder det at nørde. Det vigtigste er ikke hvad vi kalder det, men mere at vi syntes det flytter os, i vores træning af hunden.






fredag den 5. august 2016

Lykken er ....

At være så heldig som hunde ejere er, kan kun hundeejer forstå. Vi har et enormt privilegium. Vi får hver eneste dag lov til at være omkring disse skønne væsner som beriger os med kærlighed, taknemlighed, tålmodighed, hengivenhed og respekt.

I tilgift er vi der arbejder med hundene, i så heldig en situation, at vi både har tid og penge til at træne hundene.

Kan vi ønske os mere .....

Ja det kan vi godt, vi kan ønske os evnen til at nyde at træne hund. Evnen til at elsker at nørde med detaljerne, evnen til at nyde at løse et træningsproblem, fremfor at forsøge at søge de kvikke fix på tingene.

Det tager tid at træne en hund. Det kræver masser af kærlighed, gensidig respekt og masser af forståelse for hunden.

Ingen kan træne en hund uden at der opstår et problem med en øvelse. Kunsten er at elske at løse det problem. At gå ind i problemet og tænke og reflekterer over sin træning. Finde ud af hvad det er der forårsager usikkerheden hos hunden, for bygget hundens selvtillid i øvelsen op igen, for så at fortsætte videre i træningen, til et nyt problem opstår.

Det er hundetræning :-)

torsdag den 4. august 2016

Line up.....

Dirigeringstræning er ofte den træning, flest retriever folk døjer lidt med. Det er også en af de sværeste discipliner, for det kræver rigtig meget af hundeføreren. En af de vigtigste ting som hundeføreren skal mestre er selvdisciplin.

Dirigeringsopgaverne skal poleres helt fra starten, man skal være ærekær med, hvordan man sender hunden. Hele momentet "line up" skal hundeføreren træffe beslutning om, hvordan skal det foregå, inden indlæreringen.

For mig handler det om at være så TYDELIG for hunden som overhovedet mulig. Jeg bryder mig ikke om at skulle bøje mig over hunden, eller endnu værre træde hen over hunden, eller knæle ned ved hunden. I virkeligheden er det ikke mig, der ikke bryder mig om det, det er hundene og jeg har set det mange gange. Hundene hader, når vi kommer for tæt på dem.

På en jagt skal det være effektivt. Du har en bøsse over armen og du skal sende din hund. Du kan ikke med bøssen over armen foretage dig ret mange fysiske krum spring, så gør det enkelt og effektivt. Det er de samme detaljer der vægtes til prøverne, "vil det her virke i praksis" ?

Vi skal med vores krop vise hunden retningen. Skosnuderne peger direkte i den retning hundene skal løbe i, om man så bøjer ned i knæene eller tager et skridt frem, er hip som hap alt efter hvad der passer bedste til en. Jeg er en tyk pige så jeg tager et skridt frem, for at min bagdel med dummyvest ikke skal risikerer at skubbe/presse hunden ud til siden. Andre mere slanke modeller, kan nøjes med at bøje ned i knæ og strække armen godt ud over hundens hoved.

Tænk altid på om du sigter med en pistol eller med et gevær, det er løbets længde der afgør præcision og afstand der kan skydes på. Så nu længere frem din hånd kan pege nu mere præcis bliver retningen.

Lidt forskellige billeder af "line ups" hvor hundene sidder lige, har fokus i den retning der peges. Der peges tydeligt og med hånd/arm langt fremme foran hundens hoved.
Hundefører der bruger højre eller venstre hånd, har ikke betydning i min verden, men det at hunden sidder lige, let ser retningen der peges i, fordi føreren er tydelig og intet forstyrre hundens position. Det er VIGTIGT !
Om man går ned i knæ, tager et skridt frem, eller som Anne-Grete nederst til højre der tager et skridt frem på venstre ben og peger med venstre. Det er ikke afgørende, men det er meget afgørende at hunden sidder lige, holder fokus på et punkt ude i terrænet, så vi ikke er itvivl om hvad retning hunden løber i.



De fejl jeg oftest ser i "line up" er, hundefører der presser hunden ud af position, fordi de vil for tæt på hunden. Hundefører der peger nede ved siden af hundens hoved, eller hundefører der har "lært" deres hund at kigge op på hånden, eller hundeføreren kigger ikke ud på målet, men ned på hunden.

Når jeg skriver at hundeføreren har "lært" hunden at kigge op på hånden så er det naturligvis ikke bevidst. Men hundeføreren har sendt hunden, hvor hunden har kigget op på hånden, så nu tror hunden at det er det den skal.

Billedet her til højre er fra træningen i aftes. Sten var ikke klar over at hans hund kiggede op på hans hånd. Det er meget tydeligt på billedet. Hvad vej løber hunden ? Hvor er hundens fokus ? Sten har fokus på målet - men det har hunden ikke og der er langt ned til skoven, meget kan gå galt undervejs....

Få nogen til at filme jer, så I kan se hvordan I sender jeres hund, hvilken betydning det har for jeres hund. Bliv bevidst om dine ritualer, således at hunden får en varsel, inden det tid for at sende.

I skal elsker at nørde med disse ting, det er første skridt på vejen til at få en dirigerbar hund. Tingene skal være i orden inde omkring dig, for at det virker ude i marken :-)

Husk på at vi vil VINDE prøver, ikke have en lang lysende karrierer i begynderklasse :-)

God træning til jer alle !





onsdag den 3. august 2016

Træning i Brande....

Vi har været så utrolig heldige at få lov at leje et fint terræn i Brande. For at jeg kan genforhandle den leje aftale så er det meget nødvendigt at vi overholder følgende regler:

I køre MAX 20 km i timen ind af grusvejen fra asfaldt vejen og hele vejen ned til området.
I samler ALT op jeres hund besørger uanset hvor den besørger. Kom I så god tid at du kan nå at lufte din hund.
Hvis I ser affald ligge og flyde i området så vær søde at tage det med jer.

Hunde folk er desværre et jaget folkefærd. Vi skal virkelig forsøge at være på områder uden at nogen opdager at vi er der, ellers er vi ikke velkommen. Jeg er rigtig ked af at det er sådan at det forholder sig - men vi er bare nød til at bøje nakken og tage hatten i hånden og sørger for at der ikke er noget at udsætte på vores færden.

På forhånd tak.
Pernille

mandag den 1. august 2016

August træning..........

Så har vi taget hul på August måned. Jeg elsker august for nu er grøntsagerne klar i køkkenhaven og vejret plejer at være super fint. Græsset er slået på marken og det nye græs begynder at spire så vi kan lave sjove opgaver til hundene.

Formiddags holdene nyder jeg meget. Det er nogle skønne piger jeg har til træning og naturligvis også en enkelt tøsedreng som også er rigtig sød :-)

Om små 3 uger holder jeg ferie. Det glæder jeg mig meget til. Årets tur går til England - med masser af hundetræning og dejlige stunder med ren afslapning venter forude.

Men inden da.... Så er der træning her hos potepower :-)

August er sidste måned med træning i Brande - så jeg vælger at lade aften holdene, tirsdag og onsdag, træne i Brande. Så resten af måneden er der træning i Brande for alle holdene tirsdag og onsdag aften.
Vi skal udnytte det fine terræn så længe vi har det, inden jagtsæsonen starter.

Fredag den 12. august er der Tema træning med Tramp. Der er stadig enkelte ledige pladser hvis du kunne tænke dig at få trænet lidt tramp.

Hvis du skal have en plads på et hold i efteråret, så skal du også skynde dig ... Sende en mail der er kun få pladser tilbage.

VINTER TRÆNING!

Før vi får set os om så er det vinter. De mørke måneder er det ikke let at træne hund i, men vi har lys på vores bane og vi træner jagtlydighed hele vinteren. Vi pudser og polerer på dirigeringsopgaver, på lydighed og laver sjove markerings øvelser i mørke.

Så brug ikke de lange vinter aftener i sofaen, men kom ud med din hund og få pudset grundigt på din jagtlydighed.




torsdag den 14. juli 2016

Småt men Godt ....

Foto Bent Jørgensen
Den her fine gule dreng "Indy" blev sørme WT4 i åbenklasse på UWT'en i Tirsdags. Svær prøve som kun 4 hunde bestod i åbenklassen. Selvom vi ikke havde prangende point så var jeg godt tilfreds med Indy, for der var opgaver som lå i den svære ende for os, så vi kæmpede lidt sammen.

Dejligt når det alligevel lykkes.

En ting der glædede mig rigtig meget var at jeg måtte se mig slået af Birgit Gehm og Sally. Birgit har trænet hos mig i lang tid efterhånden, så det var FEDT at se de to give den gas og kun bøvle med en enkelt øvelse. Tillykke Birgit.

Karin Faurholm og Goia, bestod begynderklassen og Mads Nørsøller med Citrus lavede kanon flotte point på de første 4 poster, men trak så et nul på sidste post. Øv det er svært at sluge sådan et nul med så flot et score kort. Men trods alt dejligt at se sine dygtige kursister klare sig så fint - tillykke !

Ugen er gået med teknisk træning af Paddy og Indy. Masser er dirigeringsøvelser og en enkelt dag med markeringstræning.

Holdene i denne uge har virkelig båret præg af ferie sæsonen er over os. Når jeg vælger at køre med små hold så kan de virkelig hurtigt blive små hvis flere er på ferie - men det kan nu også være hyggeligt og det giver andre muligheder i træningen.

Der er vildt run på mine efterårshold. Nogen gange tænker jeg på om jeg skal gå på fuld tid i Potepower, men det er nok mest fordi det er lidt hårdt at skulle takke nej til kursister fordi holdene ele tiden er fyldt op og de som går på holdene fortsætter så det ikke altid er muligt at tage nye ind.

Sådan er det lidt i efteråret. Det er et stort privilegium og jeg siger TAK til mine skønne kursister fordi I har lyst til at træne hos mig og fordi I er så super dygtige.

mandag den 11. juli 2016

En halv fridag til egne hunde....

Ja det er ikke mine hunde der har fået en halv fridag :-) Nej det var nu mig, så mine hunde fik lidt
ekstra træning igår. Først trænede Suzanne og jeg - Flash og Paddy. Det var super fin træning og Paddy hentede for første gang med mig en dobbelt markering selvstændigt. Dejligt når træningen lykkes og hundene knækker koden til forskellige detaljer.

Paddy bliver skarpere og skarpere og vores samarbejde bære præg af en langt bedre forståelse. Jeg tror det er svært for en hund som Paddy at skifte fører og det har taget lidt tid at forstå hinanden, men det har rykket et stort skridt, den seneste tid.

Om eftermiddagen var jeg heldig at der var et afbud hos Sanne Ammitsbøl, på et jagt forstyrrelses hold. Det var så sjovt og Indy var ret uimponeret over alle de skøre ting så det var lidt fedt. Jeg havde væddet med Sanne om hvorvidt hun kunne få Indy til at knalde. Det kunne hun ikke YES-  men så blev jeg lidt ivrig, efter at få de andres hunde til at knalde, med det resultat at Indy knaldede - hvem sagde nemesis ha ha ! Nå men vi havde det virkelig sjovt og det var dejligt.

Jeg fik også trænet med DuDer og lokkede Suz til at kigge på - hun er jo en klikker haj. Det var godt til os, så fik vi justeret lidt på belønings positionen og start positionen i de forskellige opgaver. DuDer er vildt kvik, jeg elsker hende højt allerede. Hun har virkelig taget mit hjerte med storm. Hun er en skøn blanding af Ketchup og Paddy, på den bedste måde. I kan bare vente jer alle sammen - hun bliver svær at slå :-)

I dag går turen til Fyn, hvor Indy og jeg skal på UWT, det glæder vi os til - det er måneder siden at vi har været på WT sammen så nu giver vi den gas :-)




søndag den 10. juli 2016

Et kig ind over hækken....

Jeg har altid været nysgerrig på træningsmetoder og søgt inspiration hos andre. Ikke kun jagt og markprøve entusiaster - gerne nogen der træner noget helt andet.

I skrivende stund går jeg på online kursus. Ja hvad i alverden er nu det for noget... Hundetræning på computer - nu bliver det skisme lidt avanceret og teknisk.

Det er faktisk ret godt :-)

Jeg er på online kursus i fri ved fod og apportering. Det er en dygtig lydigheds instruktør der hedder Lea Nor som har disse kurser. Jeg er i skrivende stund i den knap så aktive fase - men det skal der laves om på. Jeg skal træne øvelserne med hvalpene og på den måde tillære mig nyt stof.

Ikke alle øvelserne er brugbare til det min hund skal bruges til - men ved at træne og lærer øvelserne inspirerers jeg til at udvikle på øvelserne, så de måske kan bruges til egne træningsøvelser :-)

Det er altid godt at være åben og turde kigge over hækken ind til naboen :-)



lørdag den 9. juli 2016

Humor og alvor ....

Jeg har længe tænkt over hvornår det var, at hunde træning blev alvorligt ? Og kan hundetræning være sjovt og også seriøst ?

Hvornår bliver hunde træning mere spøg og skæmt end egentligt brugbart ? Er ambitioner på kursisters vegne, personlige eller faglige ? Er humor i træningen ok eller føler nogen sig til grin ?

Jeg ønsker mig at mine kursister har en hyggelig træning, men også en seriøs træning, med fremskridt. Jeg kan ikke påtage mig hele ansvaret i den sammenhæng, men jeg kan påtage mig mit ansvar. Jeg vil helst grine lidt, men også analysere og tænke over hvad vi træner og hvorfor.

Potepower giver mange tanker om hundetræning og om hvordan jeg syntes træning skal skrues sammen, hvordan flytter jeg fokus fra præmieringer og placeringer, til personlig tilfredshed ? Hvordan får jeg den enkelte hundefører til at forstå vigtigheden af at træne og ikke bare hente dummy'er ?

Så er der ambitionerne ? Man kan have ambitioner om vinderklasse eller ambitioner om at få en aflevering fra vand til at lykkes. Den ene er for mig ikke vigtigere end den anden. Ambitioner er godt for fremdriften, men ikke hvis den overskygger glæden ved træningen.
Når vi har ambitioner vil det være naturligt at fokuserer på det der skal forbedres, men det er vigtigt at balancere dette fokus, mod de ting der fungerer godt.

Alle ekvipager "har bump på vejen" ! Det er vores evner til at håndterer disse små bump, der gør os til dygtige hundetrænere. Vores evner til at gøre øvelsen sjov for hunden, vores evner til at fin pudse detaljerne, vores ærekærhed i arbejdet med øvelserne. Det er det som er afgørende for hvor gode vi er når vi "går på banen", fællesskabs følelsen! Dig og mig - Hunden og jeg.

Tankerne rumsterer og det er godt... men nu vil jeg bare træne hund og have det sjovt :-)